30.04.2024

Gala "Bezpieczny Nastolatek w Świecie Cyfrowym"

25 kwietnia odbyła się uroczysta Gala Finałowa podsumowująca Wojewódzki Pilotażowy Projekt Edukacyjny pn. „Bezpieczny nastolatek w świecie cyfrowym”, który powstał w Wydziale Prewencji Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku i realizowany jest przez Fundację ORLEN dla Pomorza jako jeden z podmiotów partnerskich.

Głównym celem projektu było zwiększenie świadomości uczniów klas ósmych szkół podstawowych województwa pomorskiego na temat cyberzagrożeń, w tym hejtu, obrażania oraz znieważania innych osób w sieci. Obraźliwe komentarze, filmy czy przerobione zdjęcia – to tylko kilka przykładów treści, których zarówno odbiorcami, jak i twórcami, bywają młodzi ludzie.

Policjanci poprzez projekt prezentowali nastolatkom różne sposoby reagowania na tego typu treści, wskazywali możliwości wyrażania swojej opinii oraz przekazywali informacje na temat instytucji udzielających wsparcia w tych obszarach. W ramach projektu rozpropagowano wśród uczniów, nauczycieli, rodziców i opiekunów plakaty oraz poradniki informacyjne dotyczące cyberzagrożeń.

Zwieńczeniem projektu był konkurs wojewódzki dla uczniów, którzy tworzyli 60-sekundowe spoty edukacyjne na temat bezpieczeństwa w świecie cyfrowym. W trakcie uroczystej gali laureatom konkursu wręczone zostały nagrody i dyplomy, a każdy uczeń za udział w konkursie został wyróżniony za swoje produkcje filmowe. W projekcie wzięło udział 2000 uczniów klas ósmych szkół podstawowych województwa pomorskiego.